Opdagelsen af Wrangels Palais

I 1990 blev et skibsvrag, som antages at være det danske krigsskib fra det 17. århundrede, Wrangels Palais, opdaget ved de Ydre Skerries ved Shetlandsøerne. Det er et af de meget få kendte vragsteder af et dansk krigsskib fra sejlskibs perioden.

af Eric Nielsen

I 1990 blev et skibsvrag, som antages at være det danske krigsskib fra det 17. århundrede, WRANGELS PALAIS, opdaget ved de Ydre Skerries ved Shetlandsøerne. Det er et af de meget få kendte vragsteder af et dansk krigsskib fra sejlskibs perioden.

WRANGELS PALAIS gik tabt den 23. Juli 1686, efter at det var løbet på grund på en undersøisk klippeformation i tæt tåge, imens det jagtede pirater fra barbaskerne landene.

WRANGELS PALAIS var oprindelig et svensk krigsskib som blev erobret af Admiral Niels Juel i kampen ved Møen d. 1. juni 1677, og brugt i dansk tjeneste. WRANGELS PALAIS blev oprindelig bygget af hollænderne i 1662, overtaget af svenskerne i 1669 og navngivet efter et berømt svensk palads i Stockholms gamle bydel, der blev ejet af den svenske feltmarskal Gustaf Wrangel.

I svensk tjeneste blev WRANGELS PALAIS bevæbnet med et sted imellem 32 og 44 kanoner, og målte 37 meter i længden og 11 meter i bredden. Danske mål (en dansk meter var en anelse længere end en svensk meter) for Wrangels Palads var: længde 34 meter, bredde 8 meter og en dybdegang på 3,5 meter. I dansk tjeneste var WRANGELS PALAIS bevæbnet med op til 46 kanoner.

Feltmarskal Wrangel (fra Wikipedia)
Feltmarskal Wrangel (fra Wikipedia)
Da skibet oprindelig blev opdaget, fandt man 18 kanoner ved skibsvraget, hvoraf to var af bronze og resten var af jern. Bronze kanonerne blev bjærget af en privat skotsk vragjæger, og menes stadig at være i hans besiddelse. Efter at disse to bronze kanoner blev bjærget, blev stedet udnævnt til historisk vragsted og dermed beskyttet.

I lyset af den kendsgerning, at vraget er et af de få vrag af et dansk krigsskib så tidligt som fra det 17. århundrede, ville det være fantastisk, hvis det vragsted kunne blive udgravet til fordel for Orlogsmuseet i Danmark.

Flere informationer kan findes i Bounde og Sharpe (1995), The Wreck of the Danish man-of-war WRANGELS PALAIS, in Bound (ed.) The Archaeology of Ships of War, Vol. 1.

Læs mere:

Society for Nautical Research Occasional Publications, No. 5, Lists of Men-of-War, 1650-1700, Part III (1936)

Marinehistorisk Tidsskrift, 1991, Nr.3: Ole Lisberg Jensen: WRANGELS PALAIS – et formodet danks skibsvrag vet Shetlandsoerne!

R.C. Anderson: Naval Wars in the Baltic, 1522-1850.