De danske Victoria Kors bærere

Det britiske Victoria kors er verdens mest prestigefyldte militære orden. Siden dets indstiftelse er kun 14 udlændinge er blevet tildelt det. Fire af dem var født i Danmark.

af Gert Laursen

Det britiske Victoria Kors er den mest ærefulde medalje i verden. Den blev stiftet i 1856 og siden da er der blevet uddelt 1.354. Kun 14 udlændinge (udenfor Commonwealth) er blevet tilddelt Victoria Korset. Tre af dem født i Danmark og yderligere en blev født af danske forældre.

"For Valour". Verdens mest prestigefyldte medalje - Victoria Korset
“For Valour”. Verdens mest prestigefyldte medalje – Victoria Korset

Følgende tre danskere er tildelt Victoria Korset:

Jensen, Jørgen Christian

Jørgen Jensen, blev født i Løgstør den 15. januar 1891. Han emigrede til Australien i marts 1909 i en alder af 18 år, og blev australsk statsborger den 7. september 1914. Han kæmpede i den australske hær fra 1915 til 1918 og døde i australien i 1922 af de sår, han havde pådraget ørgen Jensen blev begravet. Han modtog Victoria Korset som menig i den 50. Bataljon i den australske hær.

Jørgen Jensen som soldat i den australske hær
Jørgen Jensen som soldat i den australske hær

Udtalelse: “Den 2. april 1917 ved Noreuil, Frankrig, angreb menig Jensen sammen med fem kammerater en barrikade, hvor der befandt sig omkring 45 fjender og et maskingevær. En i gruppen skød skytten og menige Jensen stormede skansen og smed en granat ind. Derefter truede han resten med en bombe i hver hånd, og tvang dem til at overgive sig. Det gjorde de, men vore tropper åbnede ild imod dem, hvorpå menig Jensen, ignorende faren, stillede sig op på barrikaden viftende med sin hjelm, og ilden stoppede. Han sendte derpå sine fanger tilbage til vore linier.”

Dinesen, Thomas

Ved udbruddet af den første Verdenskrig, rejste Dinesen til Canada hvor han meldte sig frivilligt til at tjene i den canadiske hær. Han blev sent til Europa med den 42. Bataljon fra Quebec Regimentet (Royal Highlanders of Canada). Dinesen blev senere udnævnt til Løjtnant.

Udtalelse: “Den 12. august 1918, ved Parvillers, Frankrig, udviste menige Dinesen iøjefaldende mod under 10 timers nærkamp, som resulterede i erobringen af over 1,5 km stærkt forsvaret fjendtlige skyttegrave. Fem gange efter hinanden stormede han frem alene, og nedkæmpede fjendtlige maskingeværer, og 12 fjender med bomber og bajonet. Hans vedvarende mod inspirerede hans kammerater på et meget kritisk tidspunkt af kampen.”

Lassen, Anders Frederik Emil Victor Schau

Af de 182 Victoria Kors der blev uddelt under den Anden Verdenskrig, blev kun et tildelt en udlænding, nemlig Anders Lassen.

Lassen var en af de mange danskere der strandede udenfor Danmark, da landet blev besat af Tyskland i april 1940. I 1941 meldte hans sig som frivillig til de britiske kommandostyrker, og deltog i en række angreb på tyske stillinger i Frankrig og i det græske ø-hav. Han avancerede til major i Special Boat Service i det 1. SAS Regiment.

Udtagelse: “Den 8. april 1945, ved søen Comacchio, Italien, blev Major Lassen beordret til med en patrulje at lave et raid på den nordlige del af kystlinien for at give indtrykket af en større landgang, og for at påføre så mange tab og skabe så megen forvirring som mulig. Han udførte sin mission overfor en overvældende fjendtlig styrke, hvorunder 3 fjendtlige stillinger blev udslettet, og da han blev dødelig såret, nægtede han at lade sig evakuere, så tilbagetrækningen ikke skulle besværligøres og hans mænds liv sættes på spil.”

Han blev dræbt i denne aktion og tildelt Victiora Korset posthumt.

Anders Lassens gravsted ved Argenta  (foto: H.O. Lindskov)
Anders Lassens gravsted ved Argenta
(foto: H.O. Lindskov)
Før og efter hans død blev han tildelt Military Cross med to Bars, Kong Christian X Erindrings Medalje, Det Græske Krigskors, The 1939-45 Star, The Africa Star, The Italy Star, The Defence Medal og The War Medal. Det gjorde ham til en af den anden verdenskrig 10 højeste dekorerede soldater.
Busten af Anders Lassen foran Museet for Danmarks Friheds-kamp i København
Busten af Anders Lassen foran Museet for Danmarks Friheds-kamp i København

Et Victoria Kors mere har relation til Danmark.

Percy Hansen

Ved Gallipoli i Tyrkiet vandt den senere brigadegeneral Percy Hansen Victoria Korset i 1915. Hans forældre var danskere og var udvandret til England. Han ligger begravet på Garnisionens Kirkegård i København.

Foruden disse fire modtagere af medaljen blev Bernhard Schade, der var født i Aalborg 1866, indstillet til Viktoriakorset for sin sømilitære indsats under Burma-krigen 1885 – uden dog at få det.

Læs mere:

The Register of the Victoria Cross Third Edition, This England, 1997
Jørgen Halck, Danmarks første Victoria Kors

Jørgen Jensen – Dansk Victoria Kors bærer