Forfatteren Palle Petersens mini-serie ‘Øjenvidner’, ‘Bondeoprøret’ og ‘Overfaldet’, tager udgangspunkt i enkelte skriflige kilder fra vikingetiden og middelalderen. Begge er uden dikkedarer og går friskt til kildernes historier med kun en kort intro og en historisk kilde til at belyse perioden. Rubriceringen som ungdomsfagbøger dækker vel over, at der ikke gås i dybden, men mange vil alligevel kunne underholdes af det let tilgængelige indblik i fortidens samfundsorganisering og kildernes dramatiske kamp- og stemningsbeskrivelser.
Bondeoprøret omhandler bøndernes forhold til magten, jf. skiftet fra frie bønder til adelsmagt. Opgøret med den brutale Knud Tyran i 1086, bedre kendt nu som Knud den Hellige, bondeoprøret i Skåne i 1180 mod Valdemar Atterdag, som ses i et andet lys end blot det gode, et oprør i Nordjylland mod den nye konge Christoffer af Bayern i 1439, kirkestormen i starten af 1530’erne, og Johan Rantzaus felttog i Jylland 1534 samt belejringen af København i 1536 inddrages. ‘Overfaldet’ omhandler bl.a. omhandler vikingernes forsøg på at indtage Paris og Knud den Stores kamp ved Askedun under det engelske oprør i 1016.
Bondeoprøret er klart den bedste på grund af det sammenhængende tema, der på fængende vis retter fokus på særligt de stridbare nordjyder og skåninger, som ikke bare accepterede hvad som helst fra kongers side, og at jyder og skåninger kunne forenes i modstand mod både konge- og kirkemagt. Forfatteren Palle Petersen har desuden skrevet en række andre bøger om vikinge- og middelalderen, der holder samme fokus på enkelte historier, der illustrerer et mere generelt historisk forløb.
Anmeldelse af Jens Geisler
Fakta om bogen
Titel: Bondeoprøret og andre historier fra middelalderen
Forfatter: Palle Petersen
Omfang: 63 sider
Forlag: Borgen