Tv anmeldelse – “1864” 7. afsnit

Prægtigt fyrværkeri-show

Klart det bedste afsnit hidtil. Fortællingen folder sig ud på prægtig og ekspressionistisk vis. Dybbøls slagmarker er overbevisende filmet, hvor grynede, tågede, støvede billeder, der giver en både grum, flot og lidt skræmmende følelse af, at være på slagmarken, veksler mellem hinanden, og fra tid til anden afløses de af mageløst flotte tableauer, fx da 8. brigade samles og rykker frem til modangreb.

Et visuelt højdepunkt er da de tyske kanoner indleder det sidste store bombardement af skanserne, og igen, som også da Sønderborg blev bombarderet, trækker granaterne deres lysende og hylene spor over himlen i en nærmest gyseragtig sekvens.

Brugen af lyd er også vellykket, som da stilheden efter bombardementet afløses af fuglesang. Her fornemmes seriens episke form, for trods menneskelig dårskab og tåbelig lever naturen videre uanfægtet. Og når lyden forsvinder under kampene forstærker det indtrykket af kaos og stress, som den enkelte soldat oplever; et trick fra bl.a. tidligere efterlyste ”Band of Brothers”, og det filmiske er da også faktisk på højde med førnævnte films tekniske kvalitet.

I forhold til ”1864” har man dog fra begyndelsen savnet karismatiske figurer, hvis historier man har gidet følge, for historien om Laust, Peter og kærligheden til Inge, som vist var tænkt som en bærende historie i serien, har aldrig rigtigt fanget undertegnedes opmærksomhed eller interesse. Fyld. Måske også pga. skuespillere, der ikke har brændt igennem i rollerne; meget sigende er det, at unge Claudia står meget stærkere frem, selv om hendes rolle er ret ubetydelig.

Det siger sig selv, at når bærende søjler viser sig at være så svage, at de ikke kan bære historien, så kollapser det hele, hvilket desværre må være den indholdsmæssige konklusion for den samlede serie, der ikke står til at ændre selv med en usædvanlig flot teknisk præstation i de seneste afsnit. Spektakulært og flot, men hult.

Dansk Militærhistorie

Læs anmeldelsen af 1. afsnit her

Læs anmeldelsen af 2. afsnit her

Læs anmeldelsen af 3. afsnit her

Læs anmeldelsen af 4. afsnit her

Læs anmeldelsen af 5. afsnit her

Læs anmeldelsen af 6. afsnit her