Tv anmeldelse – “1864” 1. afsnit

Stor ståhej for meget lidt

Ja, hvad skal man sige om det stort anlagte “1864”; det kunne have været meget værre ? Særligt hvis man tænker på et andet stort opsat historisk drama, “Gøngehøvdingen”, fra 1992. Helt så galt står det heldigvis ikke til med “1864”, men der er stadig et problem med nærmest karikerede personer og konfliktlinjer, og lidt stive teater-replikker her og der. Hvis man så bare havde taget teatrets klare udtale med (suk), for igen mumles der et ofte uforståeligt dansk.

Selv den megen polemik om politisering fremstår lidt som en storm i et glas vand, endnu da. Ja, i det hele taget var der ikke meget der stak ud, glimrede, ophidsede eller fascinerede, måske bortset fra det flotte historiske interiør (og når man lægger mærke til dét står det sløjt til med underholdningen!) og den farverige fremstilling af konseilspræsident D.G. Monrad, for nu at dreje ordet ‘karikeret’ i positiv retning, der står som en farveklat på et gråt bagtæppe.

Nuvel, første afsnit bruges altid til at præsentere figurerne og temaet, og med en fornem liste af skuespillere, og forfatteren til de mesterlige “Slagtebænk Dybbøl” og “Dommedag Als”, Tom Buk-Swienty, som historisk konsulent, kan man kun håbe på mere.

Dansk Militærhistorie

Se eller gense traileren for “1864” herunder.