I morgen angriber vi igen

Kampene i Afghanistan har flere gange været beskrevet som de hårdeste, danske soldater har deltaget i siden 1864. Og når man har læst Kim Hundevadts bog, forstår man virkelig hvor hårde kampe danskerne har været indvolveret i. Forfatteren har i flere måneder fulgt de danske soldater i landet og yderligere haft adgang til mange af soldaternes dagbøger, samt materiale der normalt ikke er tilgængeligt for journalister, som situationsrapporter m.m. Det er der kommet en fremragende bog ud af. Kim Hundevadt gennemgår situationen i Afghanistan, og hvorfor de danske soldater befinder sig i landet. Men hvad der gør bogen virkelig interessant, er de detaljerede beskrivelser af de kampe danskerne har deltaget i. Det er ikke beskrevet før, eller kun i brudstykker. Dertil kommer nogle gode og deltaljerede oversigtskort.

De danske soldater har været beskrevet som erhverspraktikanter i krig eller uden erfaring, men når man har læst bogen, så er det bestemt ikke det indtryk, der står tilbage. Det er snarere indtrykket af soldater der både fysisk og mentalt er klar til at løse en uhyre vanskelig opgave. Men også soldater der kan give udtryk for deres følelser efter kampen. Hvad der  især gør indtryk, er deres vilje til at sætte livet på spil for at hjælpe civilbefolkningen i Afghanistan.

Engang imellem må man dog tage sig til hovedet, når man læser om de restriktioner de internationale soldater er underlagt. Fx. må de ikke nedkæmpe en fjende, før han har beskudt dem. Dermed kan Taliban vælge tid og sted for kampene. Endnu mere hårrejsende er det, at læse om visse politiker, der tilsyneladende ikke har fattet at Danmark er i krig i Afghanistan, selvom de har været med til at vedtage udsendelsen. Socialdemokraternes forsvarsordfører Mogens Lykketoft fandt det fx oprørende og uacceptabel at danske soldater havde dræbt omkring 80 Talibankrigere under kampene ved Musa Kala!

16 danske soldater har indtil videre (oktober 2008) mistet livet i Afghanistan og der er ingen udsigt til at Taliban bliver nedkæmpet forløbeligt – hvis nogensinde. Der er heller ingen der ved hvilken retning Afghanistan bevæger sig i. Om det lykkes at skabe et nogenlunde fungerende samfund, eller det hele drukner i korruption og interne kampe – igen. Det er altid historien der bestemmer om en krig var det hele værd og dermed også Danmarks indsats. Men når man er færdig med bogen, sidder man med indtrykket en gruppe dedikerede og modige unge mennesker der er villig til at sætte livet på spil for at gøre en forskel. Man kan ikke undgå at føle en dyb beundring for disse unge mænd og kvinder i Afghanistan.

Bogen kan varmt anbefales.

Anmeldelse af Gert Laursen

 

Fakta om bogen

Titel: Imorgen angriber vi igen

Forfatter: Kim Hundevadt

Omfang: 282 sider

Forlag: Jyllands-Postens Forlag, 2008

Pris: 249,00 kr

I morgen angriber vi igen
I morgen angriber vi igen af Kim hundevadt