Med materiel fra Koreakrigen 1983-1993

Når Hans Jakob Sandballes deling var på øvelse med Walker Bulldog’en, kiggede de amerikanske soldater imponeret – tænk at se de tanks deres fædre havde brugt i Koreakrigen!

af Hans Jakob Sandballe

Jeg startede i 1983 som elev ved Prinsens Livregiment. Efter elevtiden røg jeg på Leopard kampvogne, men kampvogne var ikke lige mig. Grunden til det, var at det var et meget trivielt tjenesteforløb. Der var stort set kun vedligeholdelse og skydning.

Efter et halvt år blev jeg sendt Cypern et års tid og efter tjenesten der, blev jeg sendt Holstebro, hvor jeg til min skuffelse kom på endnu en kampvogn – denne gang Walker Bulldog`en.

Jeg kan huske, at når vi var på øvelse i Tyskland og mødte amerikanske tropper, var de vildt begejstret for vore gamle Walker Bulldogs. Tænk engang, at se de kampvogne deres fædre havde brugt i Koreakrigen!

Jeg gjorde tjeneste i 1. Opklaringseskadron i Holstebro fra 1985 til 1989 og var der i 1987 da den rigtige Walker Bulldog blev udfaset og erstattet af DK1. DK1`eren var en moderniseret udgave af Walker Bulldog og blev fremstillet på DISA fabrikkerne i Kalundborg.

Da den mere eller mindre var danskproduceret, var den håbløs i forhold til originalen. Der var store problemer med især transmissionen men også med motoren. Jeg kan ikke erindre en øvelse, hvor der ikke var mindst en eller to DK1`er der brød sammen modsat den amerikanske udgave. Den holdt altid og havde i øvrigt gjort det i 25 år. DK1`eren havde dog termisk sigte, men alt i alt havde vi mange problemer med den.

Jeg var på den ca. 3-4 måneder, hvorefter jeg søgte en anden funktion. I 1989 blev jeg overført til 3. Panserbataljon i Oksbøl. Resten af min tjenestetid indtil 1993, tilbragte jeg enten som spejderkører eller som panserinfanterist – det var sjovere for mig.

Efterfølgeren til Walker Bulldog - DK1
Efterfølgeren til Walker Bulldog – DK1