I kamp for Danmark – danske skæbner i 2. verdenskrig

Fascinerende personlige beretninger og en dybfølt interesse for krigens psykologiske virkninger, mødes mellem to stole i en ”I kamp for Danmark – danske skæbner i 2. verdenskrig”, der er en sammensat, men læseværdig bog om ikke kun danske skæbner i krigens voldsomme favntag.

Bogen giver gennem tres kapitler indtryk fra krigen fra vidt forskellige mennesker fra (vest)allieret eller tysk side, fra alle krigens fronter. Vi er med Marokko-Jensen, der med SAS-regimentet kæmpede sig ind i Nordtyskland, med Preben Frank i kamp mod jugoslaviske partisaner med en tysk marineenhed i tjeneste som infanteri, og med Gunnar M. som kæmpede med Frikorps Danmark i sumpene ved Demjansk i Rusland, og mange andre.

Beretningerne er lige så bredt favnende som persongalleriet, og omhandler alt lige fra orlov hjemme i Danmark, oplevelserne ved fronterne som i bagområdet, korte som lange, nogle som ubrudte fortællinger, andre som interviews, ofte også med medlemmer af deres fra deres familier, hvis de selv er gået bort.

At se krigen fra så mange forskellige synsvinkler beriger læseren med mange fascinerende fortællinger, men samtidigt er det vidtfavnende blik også bogens svaghed, for når man kaster et så stort net ud får man også både revl og krat med, og en del af de interviewede kan så mange år efter krigen ikke huske deres tjenestetid særligt godt, og giver kun overfladiske, skitseagtige redegørelser af deres krigsdeltagelse.

Der er også henvisninger til ret ukendte sider af dansk krigsdeltagelse, som man kun får meget lidt at vide om, som ”China Commando Group”, der angiveligt bestod af en lille gruppe danskere fra ØK under ledelse af en Erik Nyholm, der i 1941 trænede kinesiske soldater til modstand mod japanerne. Og så er der afsnit som helt falder udenfor temaet ’danske skæbner i anden verdenskrig’, som når der fortælles om James Spektor, født i Berlin, som kæmpede i ’The Palestine Regiment’ i bl.a. Normandiet.

Den lidt spredte fægtning præges også af, at forfatteren, som er uddannet læge, og som bl.a. har arbejdet for Rehabiliterings- og Forskningscenteret for Torturofre, tydeligvis interesserer sig meget for krigens påvirkning af mennesker. Over norske frontkæmperes opgivelser om belastninger i fangenskab (hån, fingeret henrettelse m.v.) og tyske børnesoldaters traumer fortælles der om krigens nedbrydende virkninger, lige som den manglende tyske erkendelse af de massive forbrydelser begået af ikke bare SS, men også den almene hær, dækkes i et kapitel om medløberiets psykologi.

Hvor hurtigt og let en legende afstumpethed sneg sig ind under huden på krigsdeltagere demonstreres klart i et kapitel om tyske soldaters samtaler i fangeskab, aflyttet af den britiske efterretningstjeneste; når tyske piloter uden nævneværdige moralske skrupler morede sig med at ”pløkke” britiske civile ned, bare fordi de kunne, har krigens psykopati slået til.

Anmelsele af Jens Geisler

 

Fakta om bogen

Titel: I kamp for Danmark – danske skæbner i 2. verdenskrig

Forfatter: Sven Arvid Birkeland

Omfang: 477 sider

Udgivet: 05.06.2013

Forlag: Gyldendal

Vejledende pris: kr. 349,95

Læs uddrag af bogen her

I kamp for Danmark
I kamp for Danmark