De danske varulve – en politimands efterforskning i ukendt besættelseshistorie

Nysgerrighed og tilfælde gjorde, at den danske politimand, Erland Leth Pedersen, i 2012 opdagede en støvet pakke på et loftsrum på Politigården i København; pakken viste sig at være en guldgrube af informationer om et glemt stykke besættelseshistorie – om fanatiske danske nazisters desperate plan om partisankrig.

I en hyggelig og snakkende tone fortæller Erland Leth Pedersen, pensioneret politimand og amatørhistoriker, en meget lidt hyggelig og skræmmende beretning om en gruppe fanatiske nazister, der forberedte en aktiv undergrundskamp mod en forventet sovjetisk-kommunistisk besættelsesmagt i Danmark efter et tysk sammenbrud.

Allerede i starten af krigen var ideen om hemmelige modstandsgrupper, kaldet varulvegrupper, opstået i ledende tyske kredse, og forfatteren redegør klart og overskueligt for det omfattende arbejde med organiseringen af modstandsgrupperne i Danmark og organisationens opdeling i regioner, hvor Danmark hørte under det såkaldte ”Jagdverbund Nordwest”, og hvordan disse varulve havde tænkt sig, at leve i Danmark under falske identiteter.

Den tidligere politimands grundighed fornægter sig bestemt ikke, men undgår behændigt at blive omstændelig. Et udslag af grundigheden viser sig ved, at samtlige depoters beliggenhed beskrives nøje bagerst i bogen. Er man både glad for naturen og historien, kan man selv begive sig ud på en fascinerende vandring i det danske landskab og finde de steder, hvor våben og sprængstoffer blev gemt i en anden, og dog ikke så fjern tid, og måske føle et vift af historiens vingesus.

Samtidig får man via små personkarakteristikker et hurtigt indblik overblik i besættelsestidens dominerende skikkelser indenfor den tyske modterror, som ramte Danmark fra 1944, som straf for modstandsbevægelsens aktioner, da disse udgjorde kernen i den planlagte nazistiske modstandskamp. Deres skræmmende råhed giver igen et ekko i vore dages terror-tid.

Alt i alt, så har Erland Leth Pedersen har på basis af de dokumenter, han stødte på den dag i 2012, på dygtig vis kastet et klart lys over en diametralt anderledes, men ikke desto mindre ret så fængslende, modstandshistorie end den gængse fortælling om modstand i Danmark 1940-45.

Anmeldelse af JG

 

Fakta om bogen

Titel: De danske varulve

Forfatter: Erland Leth Pedersen

Omfang: 216 sider

Udgivet: 2015

Forlag: Politikkens Forlag

Pris: 250 kr. på Saxo 

 

De danske varulve