Danmark besat – krig og hverdag 1940-45

Demokrati og diktatur, heltemod og opportunisme, overlevelse og ære. 60 år efter befrielsen knytter fire unge historikere trådene til den første samlede fortælling om hele det danske samfund under besættelsen.

Det var Danmarks overlevelse, der stod på spil, da tyske tropper rullede over grænsen tidligt om morgenen den 9. april 1940. Alligevel valgte regeringen at indstille kampene, næsten inden de var kommet i gang.

Var det rigtigt? Det diskuterede man den 9. april, og det diskuterer man i dag. Sandheden er, at hverdagen for langt de fleste danskere kun i ringe grad blev påvirket af den tyske tilstedeværelse, og at mange var enige i regeringens politik.

Men sandheden er også, at danskerne gik langt i samarbejdet med besættelsesmagten, og at grundlovssikrede rettigheder blev overtrådt i bestræbelsen på at tækkes de ubudne gæster. Det gav den nationale selvfølelse et knæk, og det gav modstandsbevægelsens indsats en fremtrædende plads i besættelsestidens historie.

Fire unge historikere forsøger for første gang at knytte trådene til en samlet fortælling om hele det danske samfund under besættelsen. Det er en historie, der begynder længe før den 9. april og har forgreninger langt uden for landets grænser. Det er en historie, der handler om demokrati og diktatur, om heltemod og opportunisme, om overlevelse og ære. Men først og fremmest er det en historie om modsætninger og sammenhænge i det 20. århundredes danmarkshistorie. Måske det også er en historie, vi kan blive klogere af?

Claus Bundgård Christensen, født 1968, ph.d., adjunkt ved Roskilde Universitetscenter.
Joachim Lund, født 1967, ph.d., lektor ved Handelshøjskolen i København.
Niels Wium Olesen, født 1963, ph.d., adjunkt ved Aarhus Universitet.
Jakob Sørensen, født 1973, cand.mag., ph.d.-studerende på Københavns Universitet.

 

Fakta om bogen

Titel: Danmark besat – krig og hverdag 1940-45

Forfatter: Claus Bundgård Christensen, Joachim Lund, Niels Wium Olesen, Jakob Sørensen

ISBN.: 87-14-29919-4

Omfang: 846 sider

Forlag: Høst & Søn.

Udgivet: 4. maj 2006

Pris: 499 kr,-

Danmark besat
Danmark besat