Bornholm mellem Øst og Vest

Bornholm mellem Øst og Vest. En udenrigspolitisk dokumentation af Bornholms stilling op til og under de sovjetiske befrielsestroppers ophold på Bornholm 1945-1946 og under den kolde krig. Udgivet af Jacob Hornemann. Fyldigt noteapparat og emne-indeks.

På næsten 900 sider fremlægger cand. mag. Jacob Hornemann en spændende dokumentsamling, der belyser baggrunden for, hvordan Bornholm ved krigsafslutningen i maj 1945 kom i klemme mellem stormagterne.

Øens to største byer, Rønne og Nexø, blev udsat for ødelæggende sovjetrussiske luftangreb på et tidspunkt, da alle andre end åbenbart russerne mente, at krigen var forbi, i hvert fald for Danmarks vedkommende.

I dokumenter fra det danske udenrigsministeriums arkiv belyses det, hvordan den sovjetiske besættelse af Bornholm kastede lange skygger ind over dansk sikkerhedspolitik under hele den kolde krig.

I centrum for de diplomatiske kontroverser står en omstridt dansk-sovjetisk noteveksling om Bornholm fra marts 1946, som den sovjetiske regering med held benyttede – nogle vil sige misbrugte – til igennem alle årene under den kolde krig at lægge et vedholdende politisk-diplomatisk pres på den danske regering for at holde Bornholm uden for det militære NATO-samarbejde.

 

Fakta om bogen

Titel: Bornholm mellem Øst og Vest

Forfatter: Jacob Hornemann

Omfang: 874 sider

Forlag: Bornholms Tidendes Forlag 2006

Udgivet: 6. oktober 2006

Bornholm mellem ØST og VEST
Bornholm mellem ØST og VEST