Tom Buk-Swienty’s billedbog om krigen i 1864 indeholder tekstmæssigt ikke noget nyt hvis man har læst de fremragende bøger ”Slagtebænk Dybbøl” og ”Dommedag Als”; de store linjer rulles op, og der redegøres for kampene før og ved Dybbøl, derefter på Als. Og selvom også mange af billederne er set før i andre sammenhænge, så er forfatterens blik for den kontekst de indgik i interessant, hvilket gør bogen særligt værd at beskæftige sig med.
De mange traditionelle sort-hvide fotografier af poserende soldater akkompagneres af nøgterne fotos af militært udstyr og opstillede soldater i felten, og omfatter også billeder af fra krigens skyggeside i form af billeder af sårede og amputerede soldater, nogle skitser, samt de farverige, og ofte heroiserende, malerier af scener fra kampene. Drama, standhaftighed og styrke lyser ud af sidstnævnte ved hjælp af lys, kontraster og stærke farver.
Forfatteren forklarer på oplysende vis, at billederne var henvendt til datidens publikum og udgjorde datidens propaganda, qua billedmediets særlige styrke og evne til at præge den kollektive hukommelse. På samme måde, kunne man tilføje, for at understrege forfatterens korrekte pointe, som Hollywoods film om 2. verdenskrig grotesk har forvrænget forholdet mellem Øst- og Vestfront, og nærmest har ignoreret de enorme slag og ofre på Østfronten.
De mest interessante biilleder er britiske Robert Landells (fra London Illustrated News) realistiske lys-mudrede billeder af fx det prøjsiske artilleri på Broager, en prøjsisk forpost, der spejder ind mod de danske skanser, og flere flotte panoramabilleder, der giver uhyggelige mindelser om en ikke så nær fremtids billeder af skyttegravskrigen under 1. Verdenskrig. Et emne der også berøres i de to ovennævnte bøger. Bogen afsluttes af billeder af et dansk og tysk brødrepar, der begge blev dræbt. En understregning af krigsdødens meningsløshed. En udmærket afrunding på emnet ’1864’ fra forfatterens hånd.
Anmelelse af Jens Geisler